dijous, 16 de desembre del 2010

Kit Kat

M'he de disculpar per la poca activitat en el blog en els darrers dies però diverses qüestions personals han impedit una actualització més continuada. Sigui com sigui, un kit kat (o un "muesley") sempre va bé.
Ara que ens acostem a final d'any és bon moment per parlar de quines inversions poden oferir rendibilitats elevades al 2011:

1) Accions APPLE. Sembla increible que la companyia més capitalitzada del món i amb màxims històrics segueixi essent recomanada però el seu possible contracte amb Verizon (empresa de fibra òptica i de telecomunicacions) a principis de 2011 li segueix donant molt de potencial. De moment els rumors de la col·laboració ja han fet pujar a Verizon un 10% al mes de desembre. Hem de ser clars, Apple és una empresa amb una cultura innovadora tant forta que sorpren continuament als seus clients i inversors, amb la qual cosa no està tant clar que el preu de les seves accions (321 $) sigui tant sobrevalorat.

2) COURE. Potser el lector recordarà haver llegit moltes notícies de robatoris de cables de coure. És així, el coure va tant buscat com la noia més atractiva de la festa. El Bank of America estima que el coure serà la matèria primera més preciosa del 2011. A més està rebent una demanda enorme de països asiàtics ja que el necessiten per seguir creixent en telecomunicacions. Sigui com sigui, pel que he pogut veure, exemples de formes per invertir en coure són ETFs com el DBB (NYSE) o el JJC (NYSE), tot i que el primer també inverteix en zinc i alumini i manté una tendència amb més altibaixos que el segon, que sí està en tendència clarament alcista.

3) OR. Fa uns anys sabies que estaves a Itàlia no només per la conducció més o menys temerària sinó perquè a cada cantonada trobaves establiments amb el cartell "Compro oro". Aquesta moda ha arribat aqui fa un o dos anys i és fàcil trobar botigues que el compren. Per tant, el dia que veieu que alguna de les moltes botigues que "compren or" comencen a tancar és que la bombolla està arribant a la seu fi o que ja ha esclatat. Sigui com sigui, mentre hi hagi desconfiança en l'economia, pot seguir existint una alta demanda d'aquest material preciós...

En el pròxim capítol tocarà parlar de Suècia, país que visito per primer cop en els pròxims dies, en motiu d'un altre... Kit Kat, sense dubtes la millor inversió. ;)

dilluns, 6 de desembre del 2010

Els manaments de Robert Kiyosaki (I)

Mentre deixem que en un dia festiu com avui l'economia (que com el lector ja sap el diner no dorm mai...avui tant la borsa com el supermercat del veïnat han tingut les portes obertes) faci el seu curs, en una jornada que en general ha estat de números vermells però amb poc volum de negociació, aprofitaré per explicar (avui en el seu primer capítol) quins són els grans manaments de Robert Kiyosaki, conegut mundialment per best-sellers com "Padre rico padre pobre" o "La libertad financiera" en els que explica com al llarg de la seva vida va decidir deixar de seguir "la carrera de la rata" (segons paraules de Kiyosaki) que volia el seu pare biològic, per aprendre a guanyar diners i convertir-se en un ric home de negocis, seguint les passes del pare del seu millor amic que era extremadament ric gràcies als bons rendiments de les seves inversions i negocis.


Quan Kiyosaki parla de la "carrera de la rata" no vol dir necessàriament que sigui una mala vida. En aquest cas es tracta de seguir una vida segons els estàndarts "normals" que marca la societat: estudiar molt, treure bones notes en l'escola i en la universitat, trobar una bona feina que sigui segura i per sempre (i si pot ser al sector públic encara millor), casar-te i comprar-te una casa.

Segons Kiyosaki, el motiu pel qual molta genta opta per aquest camí es deu a que existeix una terrible por a perdre els diners. Gairebé la compara a la "por irracional" que molta gent té envers als insectes o fins i tot a animals mascotes. Però aquesta por no és culpa de la gent, sinó que és culpa del sistema en sí. A les escoles s'ensenyen moltes coses però no s'imparteixen cursos de "cultura financera", una matèria que al final es converteix en quelcom imprescindible en la vida d'adults.

Però perquè seguir la "carrera de la rata" no és tant bona idea? Per una part, Kiyosaki considera que tenir propietat pròpia és un concepte sobrevalorat (de fet a Europa és una cultura molt més arrelada en paísos mediterranis que en els paísos del nord) i que no es pot considerar, per molt que et diguin el contrari, una inversió o un actiu. Tot el contrari, s'hauria de considerar un passiu perquè suposa quedar-te lligat a un deute hipotecari llarguíssim que t'ofega cada mes junt amb inacabables despeses addicionals (des de subministraments a reparacions i manteniments). Per tant, comprar una casa i hipotecar-te sense disposar dels estalvis suficients pot suposar empitjorar enormement la teva vida.

Abans de fer el pas de comprar una casa, s'ha d'acumular una quantitat adequada d'estalvis i la manera de fer-ho no és absolutament via imposicions d'estalvi o dipòsits a "baixos" tipus d'interés ja que aquests no permeten incrementar la riquesa suficientment com per poder viure en el futur amb tranquil·litat per poder afrontar qualsevol imprevist. La forma de fer-ho és adquirint una cultura financera que permeti assolir un nou xip envers els diners ("els diners són un joc") i s'aprofiti una part d'aquests per a realitzar inversions amb molta més rendibilitat. No és un camí fàcil però quan més tard es comenci més difícil serà.

És molt important no tenir deutes excessius i evitar en la mesura del possible comprar les coses "en còmodes terminis" que t'acaben suposant pagar elevats interessos. És important aprendre a destinar els diners a les inversions i no a despeses innecessàries que porten aparellades un deute que has de pagar a molts terminis. És també important tenir clar que dificilment seràs ric si només obtens ingressos en un treball per compte aliè. Kiyosaki parla que també s'ha d'aprendre a fer que "el diner sigui qui treballi per tu" i que li has de donar les ordres adequades perquè treballi ell les 24 hores del dia. Perquè com ja sabeu, el diner no dorm mai.

Kiyosaki deixa ben clar que, per molt que la societat pugui transmetre missatges en sentit contrari, els diners són imprescindibles i la llibertat financera és un somni real que pot perseguir tothom qui s'ho proposi.

És interessant la forma en que Kiyosaki defineix "riquesa". No ho valora en un terme absolut monetari que és sense dubtes un error (per exemple que algú tingui un ferrari no vol dir necessàriament que sigui ric), sinó que ho valora en termes temporals. Per a ell la "riquesa" es medeix en quant de temps pots subsistir amb el teu nivell de despeses habituals en cas que deixis de treballar.

El gruix de les obres de Kiyosaki és de principis del segle XXI i en elles s'indicava que tard o d'hora arribaria una crisi (en base a la història econòmica de les crisis que cada 75 anys hi ha una de molt forta) de conseqüències terribles que faria trontollar els ciments en els que es sustenten els ideals de la societat actual i el que fins fa uns anys es podia considerar un treball "segur" i "per sempre" podria deixar de ser-ho degut a aquesta crisi econòmica. Per tant, reciclar-se, aprendre coses noves i adquirir l'anomenada cultura financera és imprescindible en aquest món incert que vivim.

dijous, 2 de desembre del 2010

Zombies Party

Avui podia escollir entre dos títols cinematogràfics per donar nom a aquest post: "Desde Rusia con amor", per l'elecció de Rússia com a seu del Mundial de futbol de 2018 (noticia de la qual me n'he enterat en directe per la radio mentre estava dins un taxi), o "Zombies Party" perquè avui és el segon dia consecutiu de forts augments en les borses mundials, especialment a la borsa espanyola.

I si dic que avui ha estat una festa de zombies és perquè, recordant la frase "cadàvers vivents" citada per Nuriel Roubini (un dels economistes més mediàtics i influents en l'actualitat) en el seu nou llibre (del que algun dia faré un post), moltes empreses que eren autèntics zombis han experiment augments molt elevats en la seva cotització. Per exemple empreses del sector immobiliari que com ja sabem estan vivint (per dir-ho d'una manera) un via crucis com Reyal Urbis o Metrovacesa han pujat un 39,53 i un 10,34%, i les diverses entitats bancàries també s'han unit a aquesta festa. Les dues empreses que estem seguint en aquest blog, és a dir, Santander i BBVA (que en aquest cas no entren a la categoria de zombies) han tornat a pujar, aquest cop al voltant del 5%, o sigui que segueixen les "bones notícies" que s'ha de confirmar a dies vista. Com a punt esperançador que el volum de negoci ha tornat a ser elevat, més que en els propis dies baixistes de la setmana passada.

És el segon dia seguit de fortes pujades: es deu al canvi de mes (la llei no escrita que al principi de mes sempre puja?), és especulació pura, els grans inversors han decidit que ara toca pujar...o es deu a que hi ha més calma a l'entorn euro degut a "les compres sota mà (no reconegudes oficialment) de Bons dels països per part del Banc Central Europeu"?

La nota curiosa del dia -i principal motiu per actualitzar aquest blog per quart dia seguit- és l'espectacular baixada de l'Ibex que s'ha deixat més d'un 3% en només 30 minuts: entre les 14.30 i les 15h. L'explicació no sembla que sigui que els inversors hagin volgut "recollir" abans d'anar a dinar (que seria al McDonalds evidentment vist el breu temps que hi haurien estat) sinó la decisió a les 14.30 del Sr. Trichet de suposadament no comprar bons estatals per part del Banc Central Europeu (que com he dit sembla que s'ha fet igualment de forma no oficial). Llavors immediatament hi ha hagut una baixada vertical...perquè (a) suposadament la decisió no era l'esperada pel mercat i/o (b) els grans inversors creient que aquesta decisió podia fer pensar a bona part dels inversors que era dolenta, han decidit invertir a la baixa expressament per llavors retornar a la línia alcista...Aquesta opció (b) la considero vist el ràpid que s'ha recuperat...només 30 minuts! Sense dubtes qualsevol petit inversor el millor que podia haver fet -per no tornar-se gaire boig- a partir de les 14.30 és anar-se'n a dinar i no tornar a l'oficina. Una de les curiositats de la borsa és que suposa un autèntic instrument per mesurar el comportament emocional de les persones.


Respecte a la meva opinió de la pel·lícula "Zombies Party", no vull anar-me'n sense recomanar-la especialment perquè tracta amb un particular sentit de l'humor la situació terrorífica que viu una ciutat al ser atacada per zombies. La parella d'actors principals (que també apareixen a "Arma fatal") crec que realitzen un paper idoni a la situació!

dimecres, 1 de desembre del 2010

Double floor & Double Dip


Ahir precisament tancava el post comentant que el valor de les accions del Banc de Santander i del BBVA estaven en mínims de l'any 2010 i que això podia suposar (en cas de no perforar-los) una "bona noticia" a nivell tècnic. I així ha estat. En una jornada molt positiva (degut en bona part a les mesures més o menys dràstiques del govern i a la reducció de la prima de risc del Bon espanyol), en la que el Ibex35 ha augmentat un 4,44%, els dos bancs esmentats han estat entre els valors amb millor comportament del dia i han crescut molt més que el propi índex: el Banc Santander ha crescut un 7,16% i el BBVA un 7,29%. No està gens malament. El suport (el mínim de l'any) ha servit de matalasset (el curiós equivalent en català a la colchoneta) per fer un fort salt. Ara la pregunta del milió de dòlars és si el que ha passat avui ha estat perquè realment alguna cosa a nivell fonamental ha canviat en clau positiva o ha estat un simple rebot tècnic a curt termini. Ho veurem els pròxims dies...

Us deixo amb el gràfic de l'evolució a l'any 2010 del valor de l'acció del Banc Santander en el que es pot observar com tot just ahir va tocar els mínims de l'any:


Opinions sobre les mesures de ZP? Doncs crec que han servit per calmar els ànims dels mercats a curt termini (i aquest és el problema), i que tanmateix són incompletes i parcials, per exemple caldria donar incentius també als autònoms (i no només a les Pimes) i caldria facilitar molt més la creació de negocis...

Per acabar aquest breu post, última observació del dia sobre una altra pregunta del milió de dòlars: baixaran els pròxims mesos o anys els preus dels pisos i les cases de forma considerable? Que segur que passi i quan passi no ho sabem del cert. Però si sabem que a USA sembla que comencen a experimentar un "Double dip" en els preus de les cases ja que en els darrers mesos el seu preu ha començat a caure de nou, produït en bona part per la retirada d'estímuls fiscals i per les execucions d'hipoteques...Us sona aquest panorama?


Bona nit!