diumenge, 16 de gener del 2011

Quo vadis IBEX35?

Hem viscut una autèntica setmana de festa desenfrenada a l'IBEX 35 (augment del 8%) i de sobte sembla que tothom ha començat a recomanar accions d'empreses espanyoles que estan "barates", quan no fa ni una setmana semblava que Espanya i els països perifèrics fossin un territori prohibit on invertir. Però a on es dirigeix l'índex espanyol?


Personalment crec que la festa pot continuar uns dies o setmanes més perquè (1) les emissions de deute de Portugal i Espanya a principis de setmana van ser millor de l'esperat, (2) les compres de deute espanyol per part de Japó i Xina (que ostenta almenys el 10% del total), i (3) l'IBEX ha trencat una resistència que tenia de l'anterior rebot del mes de desembre que ja vam comentar en aquest blog.


Però insisteixo en que aquesta festa serà a curt termini i crec que la clau per mantenir posicions a l'IBEX és tenir apunt uns stops potents com bombarders que hauran de sortir disparats en forma d'ordres de venda en el moment que vingui una nova correcció que no tinc ni idea quan serà, però que el més probable és que passi perquè (1) els dubtes que genera el deute sobirà dels països perifèrics de la Unió Europea no s'han resol i segueix tenint més pes el "risc país" que el risc empresa (perquè hi ha bones empreses espanyoles que baixen per risc macroeconòmic), (2) les entitats financeres espanyoles segueixen generant molta desconfiança (la pregunta del milió d'euros és "quanta xatarra tenen realment"), (3) no crec que s'hagin fet mesures suficientment profundes a Espanya en tots els àmbits i (4) l'IBEX presenta a nivell d'anàlisi tècnic una tendència baixista des de fa mesos...Per tant, els mercats no estan tranquils...


Veurem com evoluciona l'IBEX...Hem de tenir clar que en borsa i en economia és impossible fer una predicció precisa (a nivell quantitatiu, temporal, etc) perquè conviuen moltíssims factors externs incontrolables. I ho dic perquè els experts s'equivoquen molt sovint. Dos exemples: l'informe setmanal d'estratègia d'una important entitat financera espanyola recomanava el dilluns dia 10 de gener comprar un ETF invers de l'IBEX (que qui ho hagi fet haurà perdut un 8% en 5 dies), i el cas de l'economista Santiago Niño Becerra que hauria de canviar l'any que apareix al títol del seu llibre "El crash del 2010", perquè que jo sàpiga al 2010 ni hi ha hagut un crash ni ha passat res del que prediu al seu llibre (de fet ja s'està retractant que el col·lapse econòmic acabarà succeïnt al 2011...algun dia l'encertarà potser).


De totes maneres, malgrat que el risc és impossible de controlar totalment, a l'hora de valorar quina pot ser l'evolució d'un valor sí és possible reduir el risc en bona part a través d'informació fonamental i a través d'un anàlisi gràfic adequat en el que s'analitzi la tendència.


En els pròxims posts parlarem d'algunes idees inversores com la de l'or blanc.