dimecres, 20 de juliol del 2011

Bankia 0,0º

Avui dimecres 20 de juliol Bankia (entitat nascuda de la unió de set caixes d'estalvi d'arreu d'Espanya que són Caja Madrid, Bancaja, Caja Insular Canarias, Caixa Laietana, Caja de la Rioja, Caja Ávila i Caja Segovia) ha començat a cotitzar al mercat continu de la borsa espanyola.


Segurament molts dels lectors hauran rebut en les darreres setmanes propostes per part de les seves entitats financeres per adquirir accions de Bankia. També molts hauran vist els constants anuncis per televisió (dels que ni els més fervents amants del zapping s'han pogut escapar) d'aquesta entitat amb el seu missatge "ser bankero" en l'anomenada nova banca del futur.


Si una cosa és certa en borsa és que ningú té ni idea de què passarà realment al futur perquè ningú té cap bola de cristall que funcioni (que no funcionin sí que hi ha molta gent), i el que interessa realment als inversors és el present i no el futur. En el cas de Bankia, estem davant una entitat financera espanyola que és el resultat d'una suma de caixes d'estalvi i ja sabem com estan les caixes d'estalvi. És cert que si sumem molts forats petits el que acabem tenint és menys costos fixes i un únic forat però aquest ha passat a assolir una grandària considerable.


En el seu primer dia de cotització Bankia ha acabat amb el mateix preu que ha començat: 3,75 euros. Però en borsa, se sol complir que 2+2 = 5-1. És a dir, tot i equilibrar el preu, la jornada ha estat molt volàtil i no apta per cardíacs no acostumats a la borsa (que en són una bona part dels compradors, en especial empleats de la propia Bankia que han rebut la "recomanació" de la seva empresa per comprar accions o persones poc informades sobre renda variable -qui no recorda cas Criteria?-), ja que al principi de sessió ha arribat a 3,50 (baixada momentània del 8%) per després ha anat pujant amb força fins arribar als 3,75. Mostro gràfic a continuació:







Començar amb un empat no és de fet un mal inici, però hi ha alguns aspectes a tenir en compte a l'hora d'invertir en aquestes accions:



Primer de tot, cal tenir present que avui 20 de juliol les accions de banca espanyola (gran i mitjana) han experimentat alces importants: Santander ha pujat 5,02%, Bankinter 5,02% o Banc Sabadell 3,68% per exemple. Per tant és poc alentador que, en un context del sector tant favorable, i essent el seu primer dia, el preu de l'acció de Bankia hagi acabat sense augmentar absolutament res. I sort que va superar els recents stress tests!


També és important disposar alguna referència per saber si el preu de l'acció és car o barat. I existeix un indicador que es fa servir en l'economia financera que s'anomena PER que és igual a la divisió entre benefici esperat i nº accions. Per tant, indica el número de vegades que pagues el benefici esperat de l'empresa. Doncs bé, si comparem el PER de Bankia amb el PER promig d'empreses del seu propi sector (la banca mitjana), arribem a la conclusió que si comprem l'acció a 3,75 euros vol dir que estem pagant bastant més que el promig del sector. En canvi una entitat molt més modesta com Banca Cívica, que surt a cotitzar el dia 21 de juliol, presenta un PER inferior al promig de la banca mitjana. És a dir, a priori és més barata que el promig del sector i molt més que Bankia. Per cert, algú ha rebut propostes per comprar accions de la Banca Cívica?


Juntament amb tot l'anterior hi ha altres riscos inherents a aquest tipus d'empreses i sectors: exposició elevada a sector immobiliari (un 70% del seu actiu és immobiliari), negoci centrat (almenys de moment) al mercat espanyol, i sector financer molt sensible al risc país i risc perifèric europeu.



Evidentment tot això no significa ni assegura quina serà la pròxima tendència de Bankia perquè és sabut que la borsa és un món salvatge. De totes maneres, esperem a veure què passa a la reunió de líders europeus a Brusel·les.