dissabte, 11 de juny del 2011

Apple, Google i altres tecnològiques USA

Que la borsa i l'economia real no van gaire de la mà (s'entenen però sense que tinguin una relació estable) és un fet conegut i es pot aplicar en el cas de Google: una empresa multinacional que es caracteritza per beneficis molt elevats, per la seva reinvenció tecnològica continua que no para de sorprendren's continuament ja sigui per creació o per compra de nous productes que es converteixen en noves línees de negoci per a clients. L'últim exemple de Google com empresa super innovadora és l'aplicació que, gràcies a la tecnologia satèl·lit, ens permet saber amb exactitud el temps de retard que porta un avió o un bus (de moment aplicable a unes determinades ciutats, aeroports...). A més, Google presenta aquest any 2011 unes fantàstiques perspectives de vendes mundials del seu sistema Android per a mòbils que competirà amb Apple. Estem davant un escenari molt positiu.


Doncs bé, la realitat borsària en aquest cas és absolutament al revés: no és que el preu de la seva acció no pugi, és que baixa i amb molta força. Des de mitjans de mes de febrer quan l'empresa va anunciar un canvi en la composició jeràrquica de la seva direcció, l'acció ha passat de 640$ als actuals 5o9$ (una disminució del 20% en 4 mesos). A més, les perspectives a nivell d'anàlisi tècnic no són especialment bones: el següent suport no el trobem fins a 450$ (mínim relatiu de setembre 2010). S'ha de dir però que és una acció que a la que presenti dos màxims relatius i que la situació macro acompanyi (amb Índex Nasdaq alcista), pot ser molt interessant de tenir en cartera.


El cas d'Apple també és paradigmàtic per una empresa que funciona perfectament bé: està en un canal lateral que té per suport precisament els 325$ en els que va tancar a l'última sessió. Per tant, està a les portes d'iniciar una perillosa correcció.


En canvi existeix un exemple d'acció que sí mostra a nivell fonamental i tècnic una realitat: la mala situació de RIMM (Research in Motion, l'empresa que prové la tecnologia de la Blackberry) en quant a la seva davallada de vendes. La seva caiguda és absolutament lliure i sense fre: ha baixat un 50% en 4 mesos. El mateix podem afirmar sobre Cisco Systems.


Altres empreses que són gegants tecnològics presenten gràfics i perspectives baixistes realment preocupants: Microsoft està molt aprop del suport de 23,46$ amb risc de noves fortes caigudes, o Intel, que portava un inici de primavera molt bo, s'està enfonsant fortament els darrers dies.


Fins i tot la recent arribada al mercat borsari, Linkedin, ja ha iniciat la seva caiguda: baixada del 30% des de les primeres sessions. De fet, Linkedin, com altres xarxes socials (RenRen: el "facebook" xinès) són autèntiques muntanyes russes dirigides per l'especulació més salvatge perquè no té cap sentit (i és excessivament sinònim de nova bombolla super inflada) que presenti PERs (vegades que l'acció paga el benefici) per sobre de 300. És important recordar en aquest punt que els PER a desembre 2010 d'Apple i Intel eren (a títol d'exemple) de 23 i 10 respectivament.


Però no totes les empreses del Nasdaq100 han tingut una última setmana negativa. Exemples d'empreses menys conegudes com Bed Bath & Beyond, Costco Wholesale, Infosys, Garmin, sí han pujat. Sempre hi ha oportunitats...


En resum, que l'evolució en borsa per les grans tecnològiques USA a dia d'avui no són precisament positives, tot i que cal tenir un ull posat perquè a la que giri mínimament la tendència poden convertir-se en bones oportunitats.