Nota prèvia: el 26 abril de l'any 2010 vaig escriure una nota al Facebook sobre el sistema educatiu i la realitat econòmica d'Espanya. Malauradament, el contingut de la mateixa segueix essent perfectament vàlid per al dia 31 de maig de 2011. Tant debó d'aqui un any no hagi de tornar a publicar-lo perquè voldrà dir que alguna cosa ha canviat per bé. Reprodueixo la nota a continuació:
Avui estava llegint el PAIS (no és el meu diari preferit) i m'he parat en un article relacionat amb l'educació en el que es resumien una sèrie d'estadístiques en les que es comparava l'educació espanyola amb l'educació promig de la OCDE. La idea general que es pot extreure és que els estudiants espanyols surten menys preparats i el fracàs escolar és superior al promig de la OCDE.
Però deixant a banda la idea general (que en qualsevol cas no és una sorpresa), m'han cridat especialment l'atenció els següents punts:
1) A Espanya el diferencial de sou (un 32% més) que es paga a un universitari respecte a algú amb estudis secundaris és molt menor al promig de la OCDE (52%) i en especial en comparació amb USA (86%).
2) A Espanya en comparació al promig de la OCDE hi ha més universitaris (56% contra 48%) i menys estudiants en formació professional (31% contra 37%).
3) A Espanya les ofertes de treball per a universitaris (78%) és inferior al promig de la OCDE (92%).
Que ens està passant? A què es deu que tenir un títol universitari hagi perdut tant valor? Una explicació la podem trobar des del punt de vista de l'oferta: a que degut a l'afany de l'estat del benestar de preservar el igualatarisme, la quantitat d'universitaris ha crescut per sobre del que el mercat laboral pot absorbir. El motiu pel qual el mercat laboral no pot absorbir aquesta massa d'estudiants qualificats es deu a l'excessiva dependència d'Espanya en sectors en els que la major part de treballadors no requerien grans qualificacions: construcció i turisme. La insuficient quantitat d'empreses tecnològiques, industrials, etc. Conclusió final: Ha crescut més rapidament el benestar social o l'igualatarisme que la productivitat de les empreses privades. I és important fixar-se en un aspecte (provocat pel fet que a Espanya quan l'economia "va bé" l'atur és d'un desmesurat 10%): fins i tot en l'època de creixement econòmic molts universitaris (principalment de carreres de lletres) no aconseguien trobar feina de la seva especialitat.
Per altra part, ja des del punt de vista de la demanda, tampoc hi ajuda el fet que la majoria de les nostres universitats no estiguin entre les millors del món ni que els estudiants en surtin suficientment preparats ja que, entre altres, (1) el mètode d'aprenentatge està desfasat i que (2) no realitzen prou pràctiques d'empresa durant el curs (un altre punt en el que Espanya està clarament per sota del promig de la OCDE). El millor mesurador que un universitari no està prou preparat és el que diu el mercat: les empreses no confien en les habilitats dels universitaris (crec que especialment en el curt termini) ja que no veuen una gran diferència de preparació respecte a un titulat de segon grau i en conseqüència no estan disposats a pagar un diferencial de sou gaire elevat pels mateixos.
Un tercer punt que explica aquest enorme GAP en el mercat laboral és la mentalitat pròpia creada per l'estat del benestar que serà molt difícil de canviar: la majoria de recent graduats universitaris creuen que per el seu status recent assolit tenen dret una feina de jornada intensiva i a poder ser de funcionaris incrementant l'enorme bombolla pública. Com solucionar aquest gran problema? Solucions a curt termini no existeixen, totes han de ser a almenys 10 anys vista. Les solucions serien canviar el sistema productiu (oblidar-nos de la construcció i crear un marc favorable a les empreses de tot tipus), el sistema educatiu (invertint més en la competitivitat dels estudiants, incentivant les seves idees i "democratitzant" les classes per part dels professors) i la mentalitat, encara que això últim haurà de ser a base de viure la dura crisi actual.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada