Fa un temps la companyia aèria de low cost Ryan Air es va dedicar a publicar uns anuncis en diversos mitjans de comunicació en els que denunciava els preus (i per defecte les comissions) de companyies d'intermediació com Atrapalo o Edreams, posant de manifest que aquestes companyies venien bitllets d'avió de Ryan Air per un preu un 400% més car que si els compraves per la pròpia RyanAir!
Per tant, la idea és que si no volíem pagar un 400% més, el millor que podíem fer és connectar-nos directament a Ryan Air a comprar el bitllet i oblidar-nos d'aquestes malvades webs intermediàries que cobraven unes comissions i uns preus superelevats.
Si repassem algunes matemàtiques no gaire complicades, veurem que quan més petits són els números que comparem més fàcil és que hi hagi grans variacions de percentatge entre ells. Per exemple, si tu vas al mercat de roba, i veus que a la "parada A" venen uns mitjons per un euro i uns quants metres més enllà veus que a la "parada B" els mateixos mitjons es venen per dos euros, llavors resulta que a la "parada B" estan aplicant un preu que és un 100% més car. Podria semblar salvatge una diferència d'un 100%...però només és un euro!
Per tant, el exemples que Ryan Air mostrava en el seu anunci eren de bitllets amb preus molt petits. Per exemple, comparava un vol a Granada que si el compraves directament a aquesta companyia aèria et costava 2 euros (per alguna oferta en dies de fora de temporada), mentre que a través d'alguna de les companyies d'intermediació valia 10 euros. En conseqüència, el preu era un 400% més gran (o dit d'una altra manera: 5 vegades més gran, la qual cosa pot crear confusió també)!
Si tenim clar que és més fàcil que els percentatges siguin elevats quan comparem números petits, també tindrem clar que en el cas contrari (quan comparem números alts) és més difícil que el percentatge sigui més alt. La diferència entre 2 i 10 és de 8 en valor absolut i és del 400% en valor percentual, mentre que la diferència entre 16 i 24 és també de 8 en valor absolut i és de (només) el 50% en increment percentual.
Dit això, aqui és on tenim clara l'enèssima fal·làcia del govern envers la última dada de l'atur mensual que ha sortit anunciada aquesta setmana. Segons ha manifestat, la bona notícia és que tot i haver augmentat l'atur un cop més, no ha crescut tant com anteriorment. I és que la ironia és que quan més gran sigui el nombre d'aturats, més probable serà que el percentatge amb el que es compara cada periode amb el seu immediatament anterior vagi disminuïnt. O dit d'una manera més simplificada, si el nombre d'aturats augmenta cada mes en 1.000 persones, el percentatge d'aturats de cada mes respecte l'anterior anirà disminuïnt. Per tant, sempre existeix alguna excusa possible per vendre un fals missatge positiu!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada